ولی،همین که عدد افراد از ده نفر گذشت،حساب آنرا جز خداکسی نمیداند.(۷)در حدیث دیگر است:هر که نماز جماعت را دوست بدارد،خدا و فرشتگان او را دوست میدارند.(۸)در زمان پیامبر(ص)هرگاه افراد نماز جماعت کم میشدند،آنحضرت به جستجو و تفقد از افراد می پرداخت و میفرمود: شرکت در نماز صبح و عشاء،بر منافقان از هر چیز سنگینتر است.(۹) قرآن نیز،از اوصاف منافقان،بی حالی و کسالت هنگام نماز را بیانکرده است. (10) چرا که سحر خیزی و حضور در جماعت مسلمین،آن هم از راههای دور و در گرما و سرما، نشانه صداقت در ایمان و عشق نمازگزار است.
حضور در نماز جماعت،خاص یک منطقه نیست.انسان در هر جا که باشد، خوب است به فکر نماز جماعت و حضور در آن و تشویق دیگران باشد.
رسول خدا(ص)در باره اهمیت جماعت،فرمود:
«صلاة الرجل فی جماعة خیرمن صلاته فی بیته اربعینسنة.قیل:یا رسول الله!صلاةیوم؟فقال (ص):صلاةواحدة»(۱۱)یک نماز باجماعت،بهتر از چهل سال نماز فرادی در خانهاست.پرسیدند: آیا فقط یک روز نماز؟ فرمود:بلکه یک نماز.
و می فرمود:صف های نماز جماعت،همانند صف های فرشتگان درآسمان چهارم است.(۱۲) اولین نماز جماعتی هم که برپا شد،به امامت رسول خدا و شرکت حضرت علی(ع) و جعفر طیار(برادرحضرت علی(ع))بود.همین که ابوطالب،فرزندش علی(ع)را دیدکه به پیامبر اقتدا کرده، به فرزند دیگرش جعفر گفت:تو نیز به پیامبراکرم اقتدا کن و این جماعت دو سه نفری،پس از نزول آیه «فاصدع بما تؤمر»بود،که فرمان به علنی ساختندعوت و تبلیغ میداد.(۱۳)
آثار نماز جماعت
برپایی فریضه های دینی به صورت دسته جمعتی،غیر از پاداش های فراوانی که یادشد،در زندگی فردی و اجتماعی امت مسلمان نیز،آثارمثبت و فراوانی داردکه به برخی اشاره میشود:
۱) آثار معنوی
بزرگترین اثر معنوی نماز جماعت،همان پاداش های الهی است که گفته شد.روایت است که شبی،علی علیه السلام تا سحر به عبادت مشغول بودند.چون صبح شد،نماز صبح را به تنهائی خواندند و استراحت کردند.
رسولخدا(ص) که آنحضرت را درجماعت صبح ندید،به خانه او رفت.حضرت فاطمه(ع) از شب زنده داری علی(ع) و عذر او از نیامدن به مسجد سخن گفت.پیامبرفرمود:پاداشی که بخاطر شرکت نکردن در نماز جماعت صبح،از دست علی(ع)رفت،بیش از پاداش عبادت تمام شب است.(۱۴) رسولخدا(ص)فرموده است:
لان اصلی الصبح فی جماعة احب الی من ان اصلی لیلتی حتی اصبح (۱۵)اگر نماز صبح را به جماعت بخوانم،در نظرم محبوبتر از عبادت و شب زنده داری تا صبح است.
بخاطر همین فضیلت و پاداش هاست که اگر تعداد نمازگزاران از ده نفر بیشتر شود،اگر تمام آسمانها کاغذ،و دریاها مرکب و درخت ها قلم شود و فرشتگان بنویسند،پاداش یک رکعت آنرا نمی توانند بنویسند.(۱۶)و نماز جماعت با تاخیر، بهتر از نماز فرادی در اول وقت است.(۱۷)
۲) آثار اجتماعی
نماز جماعت،مقدمه وحدت صفوف و نزدیکی دلها و تقویت کننده روح اخوت است.
نوعی حضور و غیاب بی تشریفات،و بهترین راه شناسائی افراداست.
نماز جماعت،بهترین،بیشترین،پاکترین و کم خرج ترین اجتماعات دنیاست و نوعی دید و بازدید مجانی و آگاهی از مشکلات و نیازهای یکدیگر و زمینه ساز تعاون اجتماعی بین آحاد مسلمین است.
۳) آثار سیاسی
نماز جماعت، نشان دهنده قدرت مسلمین و الفت دلها و انسجام صفوف است.
تفرقه ها را میزداید،بیم در دل دشمنان می افکند،منافقان را مایوس می سازد،خار چشم بد خواهان است.
نماز جماعت،نمایش حضور در صحنه و پیوند«امام» و «امت» است.
۴) آثار اخلاقی، تربیتی
در نماز جماعت،افراد در یک صف قرار می گیرند و امتیازات موهوم صنفی،نژادی،زبانی،مالی و... کنار میرود و صفا و صمیمیت و نوعدوستی در دلها زنده میشود و مؤمنان،با دیدار یکدیگر در صف عبادت،احساس دلگرمی و قدرت و امید میکنند.
نماز جماعت،عامل نظم و انضباط، صف بندی و وقت شناسی است.
روحیه فردگرایی و انزوا و گوشه گیری را از بین میبرد و نوعی مبارزه با غرور و خودخواهی را در بر دارد.
نماز جماعت،«وحدت»در گفتار،جهت،هدف و امام را میآموزد و از آنجا که باید پرهیزکارترین و لایقترین اشخاص،به امامت نمازبایستد،نوعی آموزش و الهام دهنده علم و تقوا و عدالت است.
نمازجماعت،کینه ها و کدورتها و سوء ظن ها را از میان می برد و سطح دانش و عبودیت و خضوع را در جامعه اهل نماز،افزایش میدهد.
به خاطر اینهمه آثار است که به نماز جماعت،آنهمه توصیه شده است.حتی نابینایی وقتی از حضور پیامبر،اجازه خواست که به مسجد نیاید،آنحضرت فرمود:از خانه تا مسجد،ریسمانی ببندد و به کمک آن،خود را به نماز جماعتبرساند.(۱۸) و نیز،نابینایانی که اجازه ترک شرکتدر نماز خواستند،رسول خدا(ص)اجازه نفرمود.(۱۹)از طرف دیگر،برخورد شدید نسبتبه کسانی که به نماز جماعت اهمیت نمیدهند،نشان دیگری بر اهمیت و سازندگی آن است.در حدیث است که به چنان کسان،همسر ندهید(۲۰) و معرف آناننشوید.(۲۱)
پی نوشتها:
۱- وسائل،ج ۵ ص ۳۷۵،کنز العمال،ج ۸ حدیث ۲۲۷۹۹.
۲- من لا یحضره الفقیه،ج ۱ ص ۳۷۷.
۳- مستدرک الوسائل،ج ۱ ص ۴۸۸.
۴- کنز العمال،ج ۸ حدیث ۲۲۸۱۵ از پیامبر اسلام(ص).
۵- کنزالعمال،ج ۸ حدیث ۲۲۸۱۸ و ۲۲۸۲۷.
۶- کنزالعمال،ج ۸ ص ۲۵۸.
۷- مستدرک الوسائل،ج ۱ ص ۴۸۷،رساله حضرت امام،مسئله ۱۴۰۰.
۸- مستدرک الوسائل،ج ۱ ص ۴۸۸.
۹- کنزالعمال،ج ۸ ص ۲۵۶.
۱۰- و اذا قاموا الی الصلوة قاموا کسالی(نساء، آیه ۱۴۲).
۱۱- مستدرک الوسائل،ج ۱ص ۴۸۸.
۱۲- همان مدرک.
۱۳ همان مدرک،ص ۶۸۹،وسائل،ج ۵ ص ۳۷۳.
۱۴- سفینة البحار، ج ۱،جماعت.
۱۵- کنز العمال، ج ۸ حدیث ۲۲۷۹۲.
۱۶- توضیح المسائل امام(قدس سره)مسئله ۱۴۰۰.
۱۷- توضیح المسائل امام(قدس سره)مسئله ۱۴۰۲.
۱۸- وسائل،ج ۵ ص ۳۷۷.
۱۹- کنزالعمال،ج ۸ ص ۲۵۵.
۲۰- و۲۱- سفینة البحار،ج ۱،جماعت.
:: موضوعات مرتبط:
مطالب مذهبی ,
,
:: بازدید از این مطلب : 886
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1